Historiek

Drang naar perfectie leidraad tot Nationale overwinningen en Nationale Asduiven KBDB

Topprestaties in de duivensport, ze komen niet vanzelf. Jarenlang presteren aan de nationale en internationale top van het fondfirmament is steevast gestoeld op een solide basis? Lees: op een rijke stam en/of prestatie bekwame familie klasseduiven. Een goede fondduif toont weinig of geen gebreken. Lange soepele fijne spieren, een dik en vet gevederte (boterzachte pluim) zijn onontbeerlijk voor echte fondtoppers. Als daar dan nog een karaktervolle kop opstaat, getuigt dit veelal van een surplus aan klasse.
Dergelijke exemplaren vinden we terug bij fondcoryfee Etienne Meirlaen. De man wiens kolonie het jongste decennium op een hoogconjunctuur dreef. Dit ondanks het feit dat hij middenin (eind 2012) zijn ganse hebben en houden met alle duiven van 3 jaar en ouder (waaronder de 1e Nationale Asduiven KBDB, Nationale winnaars… en hun ouders) onder de veilinghamer bracht.
Het veroorzaakte alles behalve een dip in de prestatiecurve, integendeel. Meteen ook je reinste bewijs dat hier ijzersterke fundamenten voorhanden zijn. Een duivenstam die voor continuïteit in de prestaties zorgt, en die steeds sterker lijkt te worden. De absolute top in België.

De (her)start te Deurle

De basis tot de huidige successtory van de Etienne Meirlaenduiven werd gelegd in het jaar 2000. Het jaar dat Etienne een herstart nam in de duivensport vanop de huidige locatie te Deurle, een deelgemeente van St.Martens-Latem, net ten zuiden van Gent, midden in een oase van rust.
Etienne kocht er een oude hofstede, die hij in zijn vrije tijd begon te renoveren. Al kwam hij er dagelijks om de paarden te verzorgen die hij in de ruime schuur had gestald. Zo groeide met de weken het idee dat hij deze schuur best tot een mooie accommodatie voor duiven kon uitbouwen. Wat uiteindelijk ook geschiedde. Enig nadeel, de oriëntatie… westelijk gericht. De kant van waaruit de regen komt, pas zon in de namiddag… dus te vochtig en te kil in het voorjaar, te warm in volle zomer, en onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Jaar na jaar werd en wordt er (nog) aan de hokken gesleuteld. Zaak was, is en blijft de nadelen weg te werken, het hokklimaat te perfectioneren, met als enig doel… topprestaties bereiken in het hoogseizoen van de fond en grote fond. Dus vanaf pakweg juni tot begin augustus op de allerlaatste klassiekers van het (inter)nationale fondseizoen.
De erelijst van de Meirlaenkolonie, gekruid met 1. Nationale Asduiven KBDB, 1. Provinciale en 1. Nationale overwinningen… bewijst dat Etienne in zijn opzet meer dan geslaagd is!

Etienne Meirlaen... born to win

Wie Etienne persoonlijk wat beter kent, weet dat hij een geboren winnaar is, naast perfectionist. Een ideale - wellicht noodzakelijke – combinatie om de top te bereiken. Niet alleen in het zakenleven, ook in de duivensport.
Met een rugzak aan ervaring stapte hij in het jaar 2000 opnieuw de duivensport in. De focus meteen gericht op de klassiekers van de nationale fond en de internationale grote fond. Het kweken van de moderne fondduif als uitdaging… een duif die in staat is altijd en overal te winnen. De droom van ieder fondfanaat als streefdoel… het behalen van nationale overwinningen, nationale asduiven en titels KBDB. Er bestaan kleinere uitdagingen in het leven!
Slagen in dergelijk opzet kan alleen met de beste ingrediënten. In duiventerminologie… met topklasse. Omdat niemand kan geven wat hij zelf niet heeft. Dat wist Etienne als geen ander, know how uit zijn eerste periode als topliefhebber. Dus trok hij de geldbeugel open om topklasse te halen waar die op dat moment voorhanden was. Niet om er zich een weelderig en met lijvige pedigrees bevolkt kweekhok mee te vormen. Integendeel. Alle aangekochte duiven dienden eerste hun kunnen te bewijzen met de mand. Op de vluchten. Tot op de verste drachten. Wie niet in staat was om nationaal de top te halen, ging er onverbiddelijk uit. Alleen echte ‘kunners’ mochten overwinteren, en dienden in te staan voor de toekomst. De eerste successen waren een feit.
Na 2 tot 3 jaar wist hij reeds hoe de vork in de steel zat. Kende hij de vlieg- en kweekwaarde van de ploeg waarmee hij in het jaar 2000 van wal stak. De eerste stamlijnen en succeslijnen werden gevormd, en vormen vandaag nog steeds de ruggengraat van de kolonie. Denk maar aan de Gouden Vleugel, super stammoeder Marathonlady (moeder van Yelena) en haar zus Perpignanlady (1. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2009), de gouden Marseillelijn, de Cor de Heijde-duiven met een hoofdrol voor Luka en Cor (1. Nat Asduif Grote Fond KBDB 2008)… u vindt ze allen terug onder de rubriek stamopbouw.
Ze lieten de kolonie Etienne Meirlaen toe om binnen de kortste keren uit te groeien tot een nationale en internationale topper. Tot een echte winnaar op fond en grote fond!Tot één der sterkste, zoniet de sterkste fondkolonie van België.

Historiek

Sportvriend Etienne was in duivenmiddens genoegzaam bekend om zijn vaak spetterende prestaties, meestal op de halve fond en zware halve fond, waarmee hij jarenlang de concurrentie bestookte in de tachtiger jaren tot midden de jaren negentig.
Als 20-jarige startte hij destijds als zelfstandige, met als specialiteit zink, lood, sanitair en dakwerken. De zaak groeide en bloeide, de orderboeken raakten overvol… en het duivenspel raakte hierdoor al eens op het achterplan, al kon hij hiervoor steevast beroep doen op zijn vrouwtje Yvette om de duiven de nodige zorgen te verstrekken. Toen vrouwlief daar bovenop ook nog last kreeg van het duivenstof, en mede door zijn bloeiende zaak in het centrum van St.Martens-Latem met bijhorende winkel, restte er steeds minder en minder vrije tijd voor de duiven. En gezien Etienne niet van ‘half werk’ houdt besloot hij om midden de jaren negentig, zijn duivenbestand in zijn totaliteit op de verkooptafel te brengen, en de duivensport vaarwel te zeggen.
Ondertussen had zoon Steven zich in de zaak ingewerkt, waardoor er voor Etienne meer tijd en ruimte vrij kwam om – met de pensioengerechtigde leeftijd stilaan in zicht – zich opnieuw op de duivensport te storten, en er de nodige tijd voor vrij te maken. Met een herstart te Deurle in 2000 als resultaat!

Contact

Voor alle informatie en inlichtingen:
Etienne MEIRLAEN
Broekstraat 61
B-9831 Sint-Martens-Latem
Tel +32(0)475.20.52.26
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


meirlaen etienne schuur2